Inte så vitt jag vet

När man sitter där hos en ny läkarkontakt och ska fylla i en hälsodeklaration så brukar i alla fall jag tänka ”hur var det nu igen, hade farfar en propp” eller ”hm, vad sa mamma, var det vanligt med kärlkramp på hennes sida”. Jag har fullt sjå med att hålla reda på mig själv och min egen sjukdomshistoria känns det som.

Idag fick vi papper för sonens räkning, inför röntgenundersökning under narkos. Men jag behöver inte fundera så mycket på frågorna som för mig själv. ”Är ditt barn fött förtidigt?” ”Har ditt barn fått metallsplitter i ögat eller annan del av kroppen?” ”Finns det problem med hjärt-kärlsjukdomar i släkten”. Det spelar ingen roll hur hårt jag tänker, svaret kommer vara något i stil med ”inte vad jag vet”, ”finns ingen information” eller ”delar av barnets medicinska historia är inte känd”. En enkelthet som inte är helt bekväm. En påminnelse om att jag inte varit med från början, inte delar samma sjukdomshistorik. Där det annars inte spelar mig någon som helst roll att han inte har mitt blod, min vävnad eller är del av min medicinska historia blir det helt plötsligt så påtagligt. Så viktigt. Det finns så grundläggande saker om mitt barn som jag inte vet. Saker som kan vara så livsavgörande. Jag antar att det bara är att vänja sig, att hitta sina ”inte så vitt jag vet” och inte låta det få något värde i vår familj mer än ren fakta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s