Att önska det man inte har

Snart är helgerna över, snart återvänder livet till det normala igen med dagis, jobb, träning och rutiner. Det ser vi fram emot i familjen. Långa ledigheter känns tuffa, för det är tufft att vara hemma med sonen hela dagarna och att från första minut som han vaknar hålla honom sysselsatt till dess att det är dags att sova. Inte en minut utan att han behöver sällskap, lek, stimulans. Långa dagar med i huvudsak skrik som kommunikation, det tär på oss föräldrar helt klart. Visst, vi ser massor av framsteg hos hono, ser att det hänt massor med kommunikationen, fysiska förmågor, känslomässiga kopplingar. Men han är inte som andra 3,5 åringar, så är det bara.

Idag vinkade vi adjö till min syster och hennes två barn. Några lätt kaosartade men underbara dagar har passerat med dem i huset, den ena snart nio, den andra lika gammal som sonen. Skiljer bara några dagar mellan deras födelsedagar, men ibland blir det smärtsamt påtagligt hur långt ifrån varandra de är utvecklingsmässigt. Och det spelar ingen roll hur mycket glädje vår lilla kille skänker oss, hur mycket kärlek vi känner för honom och får tillbaka, hur mycket vi ser framsteg som görs och gläds åt dem. Ibland blir bara avsaknaden av det som borde ha funnits där utvecklingsmässigt så tydlig och jag kan inte annat än att önska att min 3,5 åring pratar på samma sätt, hoppar på samma sätt, äter med bestick på samma sätt, borstar tänder på samma sätt, springer på samma sätt, drar slutsatser på samma sätt, titta på film på samma sätt, lyssnar på sag på samma sätt, spelar spel på telefonen på samma sätt, ber om uppmärksamhet på samma sätt. Det smärtar i hjärtat på ett sätt jag inte tänk att jag som förälder skulle behöva känna när jag såg framför mig hur det skulle vara att bli mamma. Inte förstod att man kunde känna så. Känslor som är i djup konfilkt med stolheten över att det denna underbara lilla kille kan utvecklas som han gör, ge oss kärlek som han gör och bara är så härlig som just han kan vara. Men ändå finns min önskan där, och troligen försinner den nog inte helt har jag en känsla av.

2 tankar om “Att önska det man inte har

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s