Hipp, hipp, hurra – idag har familjen fåddelsedag!

Eller ja, vi hade det i går men då blev det inget skrivet. Men fåddelsedag hade vi i alla fall. Vet du inte vad det är? Tillhör du den icke-adopterande världen är det inte så förvånande i alla fall. Men det så många benämner den dag man fick varandra i familjen, första dagen ihop med sitt barn. Vår form av födelsedag. Det är den dagen som finns i mitt minne, som vår födelsedag. Minnena av vad som hände. Hur värmen kändes där i Landet. Ljuden. Hur hans kropp kändes i min famn för fösta gången. Födelsedag – det var en annan kvinna som var mamma då. Fåddelsedag – den dagen jag blev mamma på riktigt. Eller ja, på ett sätt blev jag ju mamma på bb-dagen. Barnbeskedsdagen. När vi fick beskedet om att den lilla killen på ett år väntade på oss i Landet. För det var då jag skrev på fejan ”I’m a mommy”. Eller något sånt. Minns inte riktigt. Och så blev jag ju lite mer mamma på rb-dagen. Resebeskedsdagen. Och slutligen på db-dagen. Domstolsbeslutsdagen. Den dagen han formellt enligt svensk lag blev vår. Fast då var han min i hjärtat och själen sedan länge.

Många dagar att fira blir det. Jag tror att de flesta av dagarna kommer att gå omärkt förbi i vår familj. Bb-, rb- och db-dagen blir nog mer något jag och maken pratar lite om, minns med glädje och värme. Fåddelsedag är lite dubbelt. Det markerar inte bara starten på vårt liv i hop, det markerar också slutet på något annat. För en del betyder det en smärtsam separation från allts början, från sin mamma. Eller från någon annan som varit tryggheten och livets mittpunkt för det lilla barnet. Det betyder en separation från en kultur och ett sammanhang. Kanske man går från att vara en i mängden till att sticka ut.

Idag förstår sonen nog inte de här sakerna. Om han kommer att göra det vet vi inte. Men jag pratar med honom om det ändå. Pratar om kvinnan som bar honom i sig, som fanns där från början. Berättar lite om det lilla jag vet om hans start i livet. Precis som livet i stort är fåddelsedagen en dag  med både ljus och svärta, men så väl värd att fira.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s